13 d’abr. 2012

El problema espanyol (VIII)

El problema espanyol (VIII)
Infraestructures
Les infraestructures a Espanya s’han desenvolupat seguint esquemes polítics però no econòmics. En aquesta línia podríem parlar de l’AVE a Galícia que ha aprovat el govern del PP, gens rendible i molt costós, l’AVE de Madrid a Toledo,  en què viatjaven 9 persones cada dia, i per tant, era una ruïna econòmica. El corredor del Mediterrani és una infraestructura que la Unió Europea considera prioritària per a la UE, però la ministra de Foment Ana Pastor considera que s’ha de construir un corredor central que hauria de travessar els Pirineus i necessitaria d’una obra molt costosa, i sembla que els francesos ho consideren un disbarat car i complex. La mentalitat espanyola en matèria de carreteres i ferrocarrils està pensada en forma radial amb centre a Madrid. Malgrat que l’activitat comercial i industrial es concentra a la costa, i que seria útil unir tots els ports mitjançant una línia ferroviària que permetés transportar les mercaderies a Madrid ho veuen d’una altra manera, ells consideren en el corredor central que passant per Madrid, ciutat sense port, passaria per Saragossa i travessaria els Pirineus, clar, això sempre que els francesos decidissin fer la seva part del túnel i de la via, perquè si no el corredor central es convertirà en la via morta més cara d’Europa.
Infraestructures (I): L’actual corredor del Mediterrani
Amb el País Valencià ens comunica una via única per a ambdós sentits, és a dir, per la mateixa via circulen trens de passatgers i de mercaderies, inclòs l’Euromed. Com ens podem imaginar en aquestes circumstàncies quan surt un tren de l’estació el que circula en sentit contrari ha d’esperar a que el primer arribi. Des de fa temps es demana que la línia sigui desdoblada, és a dir, una via per a cada sentit de la circulació. Aquest és un tram amb un trànsit molt dens. La ministra de Foment del govern espanyol ha anunciat que a més pretenen fer passar pel mateix lloc l’AVE afegint un tercer rail. Suposo que tothom sap que els ferrocarrils espanyols circulen per ample ibèric, l’AVE en canvi circula per ample europeu. Això fa que els trens que circulen per un tipus d’ample no ho puguin fer per l’altre. Només alguns trens tenen la capacitat de variar el seu ample d’eixos, són aquells dissenyats per creuar la frontera. Ara mateix ADIF i RENFE gestionen els dos amples. Doncs be, com he dit la ministra de Foment pretén fer passar tots els trens que circulen entre Catalunya i el País Valencià pel mateix lloc: trens convencionals de passatgers, mercaderies, Euromed i AVE.
Infraestructures (II): AVE cap a França
El servei de trens d’Alta Velocitat entre Barcelona i la frontera francesa passant per Girona no començarà fins el tercer trimestre de 2013. Això és un any de retard respecte a l’últim termini previst. La ministra Pastor va confirmar al director general de transports de la Generalitat, Ricard Font aquest nou endarreriment, quan de fet la data inicial era que aquesta línia estigués acabada l’any 2009. L’actual govern espanyol (PP) dóna les culpes d’aquest nou endarreriment l’anterior govern del PSOE que no va licitar dues obres menors del projecte: una part de l'estructura de la via entre les estacions de La Sagrera i Mollet, a Barcelona, i l'estació provisional de l'AVE a Girona. El secretari de Territori i Mobilitat, Damià Calvet posa en dubte la nova data: “La data que ens donen per a la posada en funcionament del tram entre Barcelona i la frontera francesa és aproximada, perquè insisteixo, les obres encara s'han de licitar, adjudicar, fer, i després provar, és mitjan o final del tercer trimestre del 2013. Nosaltres estem una mica escarmentats respecte als terminis que ens dóna el ministeri de Foment i per tant tot això ho diem d'una banda molestos perquè se'ns va ocultar una realitat que era que una part de les obres no estaven ni licitades, i donem les noves dates amb precaució”. Calvet diu no entendre les raons per les quals no es van licitar les obres dels dos projectes menors que ara impedeixen acomplir els terminis prèviament acordats, creu que no hi ha raons “ni tècniques ni econòmiques que ho puguin justificar. No hi ha cap raó tècnica per justificar aquest retard, perquè són obres senzilles, ni cap raó econòmica -parlem de 33 milions d'euros-,quan l'any passat es van licitar obres només de l'AVE a Galícia per valor de 900 milions d'euros”. Segurament per a la senyora Pastor deu ser més pràctic tenir un tren molt ràpid per poder anar a Galícia, d’on són ella i el president del govern espanyol, que el desenvolupament econòmic d’una part de l’Estat.
Infraestructures (III): La Casa Reial rep més diners que les infraestructures de Catalunya
Jordi Portabella, president del grup municipal Unitat per Barcelona (ERC+DCat+Rcat) ha denunciat que els pressupostos generals de l’Estat són perjudicials per a Barcelona i Catalunya. Segons Portabella “la corona espanyola rebrà aquest any 8,2 milions d’euros d’assignació directa (un 2% menys que l’any passat) mentre que el servei de Rodalies de Catalunya serà de 8 M€ (un 84% menys que l’any passat) passant de 50M€ a 8M€”. Això en opinió de Portabella és un exemple de les “repercussions negatives” i que amb aquestes minvades inversions a les infraestructures “l'escanyen de manera intencionada i indiscriminada”. Portabella denuncia que en el govern espanyol “s’ha perdut el nord” perquè “no és comparable els milers de ciutadans que diàriament agafen el tren per anar a treballar i desenvolupar la seva vida amb normalitat amb que la família reial rebi més diners”. Portabella denuncia també que l’aportació de l’Estat a l’Autoritat del Transport Metropolità s’ha reduït dels 133 milions d’euros als 93,1 milions, un 30%. “El PP a Barcelona – diu Portabella – no serveix per a res. No és útil. Ho demostra el fet que no ha estat capaç de rectificar uns pressupostos que son clarament discriminatoris per Barcelona”, el PP ha fet “un brindis al sol amb els pressupostos a Barcelona i menjar-se els gripaus quan va a Madrid”. Aquests pressupostos de l’Estat, a parer de Portabella “escanyen de manera intencionada i indiscriminada Barcelona” per tal de “minimitzar Barcelona i maximitzar Madrid fent que Madrid es converteixi en capital de Catalunya”. Per a les persones que cada dia han d’utilitzar la xarxa de rodalies de Catalunya seria més útil tenir un servei ferroviari eficient i ràpid, és una broma de mal gust que la línia de Barcelona a Mataró els trens del segle XXI triguin el mateix temps que el tren del centenari. Suposo que la família Reial servirà per alguna cosa però encara no he aconseguit saber per a què, però l’Estat dóna prioritat a mantenir aquest grup de privilegiats dedicats a esquiar, fer regates i fer discursos de Nadal.
La comissió de secrets oficials
El Partit Popular ha tornat a vetar l’entrada a la comissió de secrets oficials a un altre diputat d’ERC, ara li ha tocat a Joan Tardà, que només ha rebut 139 vots a favor, és a dir, que el PP hi ha votat en contra. Fa un parell de mesos el PP va vetar al també diputat d’ERC Alfred Bosch. El PP té majoria absoluta al Congrés dels Diputats i el seu vot és clau per aprovar o no qualsevol llei, moció, proposta o nomenament. El problema és quan un partit converteix una majoria absoluta aclaparadora en majoria absolutista. ERC forma part del grup mixt en què també hi ha Amaiur, la Unió del Poble Navarrès (UPN), Coalició Canària (CC), i altres. El grup mixt va proposar primer l’Alfred Bosch que va ser vetat pel PP, ara han proposat a Joan Tardà, que també ha estat vetat pel PP. El PP no vol ni a Esquerra ni a Amaiur a la comissió de secrets oficials. Evidentment el PP no voldrà en aquesta comissió un diputat d’Amaiur, doncs només resten el diputat de CC i el d’UPN. El PP amb majoria absoluta i amb el concepte patrimonial que aquesta gent tenen – Espanya és (propietat) del PP – controla ara pràcticament totes les institucions, poden aprovar les lleis o quasi totes les lleis, només té una relativa limitació a l’hora de fer certs nomenaments que requereixen 2/3 de la cambra, en què amb el seu vot el PP pot vetar o no, encara que no pot imposar el nomenament. Això pot conduir a un bloqueig de certes institucions que requereixen un consens determinat. Això és el que vam veure durant la legislatura anterior en què el PP va aconseguir bloquejar el nomenament dels nous membres del Tribunal Constitucional que havien de substituir a un que s’havia mort i altres amb el seu mandat acabat.
Empresaris catalans insubmisos
Una desena d’empresaris i autònoms catalans han decidit declarar-se insubmisos fiscals i pagar l’IVA a l’Agència Tributària catalana. “DiemProu!”, la plataforma que han format aquests empresaris i autònoms ha fet un acte públic en què han realitzat el pagament dels impostos a les oficines de l’Agència Tributària catalana a Barcelona perquè el seu tribut “es quedi a Catalunya” i no se’n vagin a Madrid.  Demanen amb aquest gest de “dignitat democràtica” que la Generalitat “faci el que toca” i no permeti que els seus diners marxin a Madrid. Aquest grup està format per nou persones, entre les que hi ha empresaris, autònoms i una jubilada. I han declarat que “ho fem obeint la llei que va aprovar el Parlament i que va recolzar el poble de Catalunya” amb l’Estatut de l’any 2006. L’Agència Tributària catalana pot gestionar el cobrament dels impostos però els ha d’entregar a l’Estat i els membres de “DiemProu!” demanen que se’ls quedi la Generalitat. Personalment crec que la Generalitat hauria de garantir que els impostos ingressats a l’ATC no seran entregats a Espanya, si així ho fes tots hauríem d’abonar els nostres impostos a l’ATC i no a l’Estat espanyol.
Independència i inversions
Com es pot justificar que l’Estat espanyol no inverteixi en millorar les infraestructures de Catalunya?. Com pot ser que la ministra espanyola de Foment s’hagi entossudit en el corredor central en contra de la opinió de la Unió Europea i del sentit comú?. Els polítics espanyols i alts funcionaris repeteixen amb insistència que la independència seria la ruïna per a Catalunya però crec que aquestes “absoltes” espanyolistes no és cap intent de convèncer-nos a nosaltres sinó de convèncer-se ells mateixos que la independència no és possible, malgrat que veuen que aquest procés fa temps que està en marxa. Llavors, perquè Espanya havia d’invertir en un territori que aviat no governaran. I aquesta manca d’inversions a Catalunya mentre realitzen inversions en obres sense gaire sentit en comunitats autònomes “lleials” pot ajudar a convèncer a aquells catalans que encara tenen dubtes que la independència és possible.











El problema español (VIII) Infraestructuras Las infraestructuras en España se han desarrollado siguiendo esquemas políticos pero no económicos. En esta línea podríamos hablar del AVE a Galicia que ha aprobado el gobierno del PP, nada rentable y muy costoso, el AVE de Madrid a Toledo, en el que viajaban 9 personas cada día, y por tanto, era una ruina económica. El corredor del Mediterráneo es una infraestructura que la Unión Europea considera prioritaria para la UE, pero la ministra de Fomento Ana Pastor considera que se debe construir un corredor central que tendría que atravesar los Pirineos y necesitaría de una obra muy costosa, y parece que los franceses lo consideran un disparate caro y complejo. La mentalidad española en materia de carreteras y ferrocarriles está pensada en forma radial con centro en Madrid. A pesar de que la actividad comercial e industrial se concentra en la costa, y que sería útil unir todos los puertos mediante una línea ferroviaria que permitiera transportar las mercancías a Madrid lo ven de otra manera, ellos consideran en el corredor central que pasando por Madrid, ciudad sin puerto, pasaría por Zaragoza y atravesaría los Pirineos, claro, eso siempre que los franceses decidieran hacer su parte del túnel y de la vía, porque si no el pasillo central se convertirá en la vía muerta más cara de Europa .
Infraestructuras (I): El actual corredor del Mediterráneo Con el País Valenciano nos comunica una vía única para ambos sentidos, es decir, por la misma vía circulan trenes de pasajeros y de mercancías, incluido el Euromed. Como nos podemos imaginar en estas circunstancias cuando sale un tren de la estación lo que circula en sentido contrario debe esperar a que el primer llegue. Desde hace tiempo se pide que la línea sea desdoblada, es decir, una vía para cada sentido de la circulación. Este es un tramo con un tráfico muy denso. La ministra de Fomento del gobierno español ha anunciado que además pretenden hacer pasar por el mismo lugar del AVE añadiendo un tercer raíl. Supongo que todo el mundo sabe que los ferrocarriles españoles circulan por ancho ibérico, el AVE en cambio circula por ancho europeo. Esto hace que los trenes que circulan por un tipo de ancho no lo puedan hacer por el otro. Sólo algunos trenes tienen la capacidad de variar su ancho de ejes, son aquellos diseñados para cruzar la frontera. Ahora mismo ADIF y RENFE gestionan los dos anchos. Pues bien, como he dicho la ministra de Fomento pretende hacer pasar todos los trenes que circulan entre Cataluña y el País Valenciano por el mismo lugar: trenes convencionales de pasajeros, mercancías, Euromed y AVE.
Infraestructuras (II): AVE hacia Francia El servicio de trenes de Alta Velocidad entre Barcelona y la frontera francesa pasando por Girona no comenzará hasta el tercer trimestre de 2013. Esto es un año de retraso respecto al último plazo previsto. La ministra Pastor confirmó el director general de transportes de la Generalitat, Ricard Font este nuevo retraso, cuando de hecho la fecha inicial era que esta línea estuviera acabada en el año 2009. El actual gobierno español (PP) echa las culpas de este nuevo retraso del anterior gobierno del PSOE que no licitó dos obras menores del proyecto: una parte de la estructura de la vía entre las estaciones de La Sagrera y Mollet, en Barcelona, ​​y la estación provisional del AVE en Girona. El secretario de Territorio y Movilidad, Damià Calvet pone en duda la nueva fecha: "La fecha que nos dan para la puesta en funcionamiento del tramo entre Barcelona y la frontera francesa es aproximada, porque insisto, las obras aún han de licitar , adjudicar, hacer, y luego probar, es medio o final del tercer trimestre de 2013.Nosotros estamos un poco escarmentados respecto a los plazos que nos da el ministerio de Fomento y por lo tanto todo esto lo decimos por un lado molestos porque se nos ocultó una realidad que era que una parte de las obras no estaban ni licitadas, y damos las nuevas fechas con precaución ". Calvet dice no entender las razones por las que no se licitaron las obras de los dos proyectos menores que ahora impiden cumplir los plazos previamente acordados, cree que no hay razones "ni técnicas ni económicas que lo puedan justificar. No hay ninguna razón técnica para justificar este retraso, porque son obras sencillas, ni ninguna razón económica-hablamos de 33 millones de euros-, cuando el año pasado se licitaron obras sólo del AVE en Galicia por valor de 900 millones de euros ". Seguramente para la señora Pastor será más práctico tener un tren muy rápido para poder ir a Galicia, de donde son ella y el presidente del gobierno español, que el desarrollo económico de una parte del Estado.
Infraestructuras (III): La Casa Real recibe más dinero que las infraestructuras de Cataluña Jordi Portabella, presidente del grupo municipal Unidad por Barcelona (ERC + DCat + Rcat) ha denunciado que los Presupuestos Generales del Estado son perjudiciales para Barcelona y Cataluña. Según Portabella "la corona española recibirá este año 8,2 millones de euros de asignación directa (un 2% menos que el año pasado) mientras que el servicio de Cercanías de Cataluña será de 8 M € (un 84% menos que el año pasado) pasando de 50M € a 8M € ". Esto en opinión de Portabella es un ejemplo de las "repercusiones negativas" y que con estas menguadas inversiones en las infraestructuras "la estrangulan de manera intencionada e indiscriminada". Portabella denuncia que en el gobierno español "ha perdido el norte" porque "no es comparable a los miles de ciudadanos que diariamente toman el tren para ir a trabajar y desarrollar su vida con normalidad con que la familia real reciba más dinero". Portabella denuncia también que la aportación del Estado a la Autoridad del Transporte Metropolitano ha reducido de los 133 millones de euros a 93,1 millones, un 30%. "El PP en Barcelona - dice Portabella - no sirve para nada. No es útil. Lo demuestra el hecho de que no ha sido capaz de rectificar unos presupuestos que son claramente discriminatorios por Barcelona ", el PP ha hecho" un brindis al sol con los presupuestos en Barcelona y comerse los sapos cuando va a Madrid ". Estos presupuestos del Estado, a juicio de Portabella "estrangulan de manera intencionada e indiscriminada Barcelona" para "minimizar Barcelona y maximizar Madrid haciendo que Madrid se convierta en capital de Cataluña". Para las personas que cada día deben utilizar la red de cercanías de Cataluña sería más útil tener un servicio ferroviario eficiente y rápido, es una broma de mal gusto que la línea de Barcelona a Mataró los trenes del siglo XXI tarden el mismo tiempo que el tren del centenario. Supongo que la familia Real servirá para algo pero todavía no he conseguido saber para qué, pero el Estado da prioridad a mantener este grupo de privilegiados dedicados a esquiar, hacer regatas y hacer discursos de Navidad.
La comisión de secretos oficiales El Partido Popular ha vuelto a vetar la entrada a la comisión de secretos oficiales a otro diputado de ERC, ahora le ha tocado a Joan Tardà, que sólo ha recibido 139 votos a favor, es decir, que el PP hay votado en contra. Hace un par de meses el PP vetó al también diputado de ERC Alfred Bosch. El PP tiene mayoría absoluta en el Congreso de los Diputados y su voto es clave para aprobar o no cualquier ley, moción, propuesta o nombramiento. El problema es cuando un partido convierte una mayoría absoluta aplastante en mayoría absolutista. ERC forma parte del grupo mixto en el que también hay Amaiur, la Unión del Pueblo Navarro (UPN), Coalición Canaria (CC), y otros. El grupo mixto propuso primero el Alfred Bosch que fue vetado por el PP, ahora han propuesto a Joan Tardà, que también ha sido vetado por el PP. El PP no quiere ni a Esquerra ni a Amaiur a la comisión de secretos oficiales. Evidentemente el PP no querrá en esta comisión un diputado de Amaiur, pues sólo quedan el diputado de CC y el de UPN. El PP con mayoría absoluta y con el concepto patrimonial que esta gente tienen - España es (propiedad) del PP - controla ahora prácticamente todas las instituciones, pueden aprobar las leyes o casi todas las leyes, sólo tiene una relativa limitación a la hora de hacer ciertos nombramientos que requieren 2/3 de la cámara, en que con su voto el PP puede vetar o no, aunque no puede imponer el nombramiento.Esto puede conducir a un bloqueo de ciertas instituciones que requieren un consenso determinado. Esto es lo que vimos durante la legislatura anterior en que el PP consiguió bloquear el nombramiento de los nuevos miembros del Tribunal Constitucional que debían sustituir a uno que había muerto y otros con su mandato acabado.
Empresarios catalanes insumisos Una decena de empresarios y autónomos catalanes han decidido declararse insumisos fiscales y pagar el IVA a la Agencia Tributaria catalana. "DiemProu!", La plataforma que han formado estos empresarios y autónomos ha hecho un acto público en el que han realizado el pago de los impuestos a las oficinas de la Agencia Tributaria catalana en Barcelona porque su tributo "se quede en Cataluña" y no se vayan a Madrid. Piden con este gesto de "dignidad democrática" que la Generalitat "haga lo que toca" y no permita que su dinero se vayan a Madrid. Este grupo está formado por nueve personas, entre las que hay empresarios, autónomos y una jubilada. Y han declarado que "lo hacemos obedeciendo la ley que aprobó el Parlamento y que apoyó el pueblo de Cataluña" con el Estatuto del año 2006. La Agencia Tributaria catalana puede gestionar el cobro de los impuestos pero los debe entregar al Estado y los miembros de "DiemProu!" Piden que se les quede la Generalitat. Personalmente creo que la Generalitat debería garantizar que los impuestos ingresados ​​en el ATC no serán entregados a España, si así lo hiciera todos deberíamos abonar nuestros impuestos al ATC y no al Estado español.
Independencia e inversiones Cómo se puede justificar que el Estado español no invierta en mejorar las infraestructuras de Cataluña?. Cómo puede ser que la ministra española de Fomento haya empeñado en el pasillo central en contra de la opinión de la Unión Europea y del sentido común?. Los políticos españoles y altos funcionarios repiten con insistencia que la independencia sería la ruina para Catalunya pero creo que estas "absueltas" españolistas no es ningún intento de convencernos a nosotros sino de convencerse ellos mismos que la independencia no es posible, pese a que ven que este proceso lleva tiempo en marcha. Entonces, para que España debía invertir en un territorio que pronto no gobernarán. Y esta falta de inversiones en Cataluña mientras realizan inversiones en obras sin mucho sentido en comunidades autónomas "leales" puede ayudar a convencer a aquellos catalanes que aún tienen dudas de que la independencia es posible.