23 de set. 2011

Entre el soldà d'Istanbul i el faraó d'Egipte

Entre el soldà d'Istanbul i el faraó d'Egipte



Conflicte amb el soldà

El clima de tensió entre Israel i Turquia està lluny d'apaivagar-se. Les relacions van deteriorar-se arran de l'abordatge de la flotilla proHamàs encapçalada pel vaixell turc Mavi Marmara que intentava trencar el bloqueig israelià de Gaza. 9 islamistes turcs van morir pels trets dels soldats israelians.

Les relacions entre ambdós Estats van deteriorar-se molt, però Erdogan lluny d'intentar rebaixar la tensió només s'ha dedicat a anunciar accions que només poden agreujar el conflicte. Des d'amenaçar els jaciments de gas que explota Israel a amenaçar amb escortar futures flotilles proHamàs advertint que realitzaran accions hostils contra els vaixells israelians. Sembla que el “soldà” Erdogan, considerat, fins ara, islamista moderat s'està tornant cada dia més islamista i cada dia menys moderat, i té ínfules imperialistes, com si volgués restaurar l'Imperi Otomà.

Puc entendre que el govern turc s'emprenyés amb Israel per la mort de nou dels seus ciutadans però aquests nous ciutadans intentaven cometre trencar un bloqueig que impedeix l'arribada per mar d'armes pel grup terrorista Hamàs. El govern turc té dret a emprenyar-se si maten a ciutadans seus, però aquests ciutadans estaven intentant cometre un delicte contra la seguretat d'Israel. Aquests 9 islamistes turcs encara estarien vius si haguessin fet allò que s'espera de qui diu ser pacifista però van atacar els soldats israelians i aquests van haver d'abatre'ls. També Israel té dret a exigir responsabilitats a Turquia pels actes que van cometre els 9 islamistes turcs.

Incís: Els països poden protestar si els seus ciutadans són maltractats per un altre Estat i protestar si són assassinats, però si els seus ciutadans intenten cometre un delicte el mínim que haurien de fer és callar. Si Turquia detectés un avió, vaixell o una caravana de camells que s'apropés al Kurdistan per entregar als kurds presumptament ajuda humanitària ja us puc dir que no serien només nou els morts, segurament no deixarien viu ningú.

Per tant, aquesta pell fina del soldà Erdogan em semblaria irresponsable si només fossin unes declaracions per a la galeria islamista i el nacionalisme turc més ranci, però si és una declaració d'intencions crec que és inacceptable.

Al “soldà” Erdogan va presentar una protesta davant les Nacions Unides, però a estat arran de les conclusions finals de la comissió quan Erdogan ha iniciat un camí molt perillós, ha abandonat tota la moderació que se li suposava i ara ja només queda l'islamista.

La cancellera Merkel preocupada per la tensió entre Israel i Turquia ha hagut d'estirar de les orelles al “soldà” Erdogan. Erdogan va expressar la voluntat turca de convertir-se en membre de la UE però la cancellera li hi ha transmès la posició contrària a l'adhesió turca a la UE i que s'haurà de conformar amb una aliança estratègica.

Turquia fa anys que aspira a ser membre de la UE però hi ha diverses raons que ho han impedit: Turquia era una democràcia tutelada pels militars, amb una majoria de població musulmana i ara té un govern islamista, des de fa temps el país s'ha reislamitzat, i això provoca reticències a molts països europeus. Turquia té un conflicte amb els kurds que intenta resoldre per vies molt expeditives, i es nega a assumir les seves responsabilitats pel genocidi del poble armeni, genocidi que no només és negat sinó que és un tema que pot portar a la garjola al turc que parli del tema.
El conflicte amb Egipte

L'agost passat el sud d'Israel va ser atacat per un comando terrorista que va entrar a Israel des del Sinaí atacant els vehicles que circulaven per una carretera a prop d'Eilat, mentrestant des de Gaza van llançar-se diversos projectils. Va ser una acció conjunta de diversos grups terroristes palestins. Fins ara es creia que el grup que s'havia infiltrat a través de la frontera entre Israel i Egipte havia sortit de Gaza, havia recorregut la frontera per la Península del Sinaí fins que va trobar un forat a la frontera i llavors van entrar a Israel. Això deia la investigació preliminar. L'exèrcit israelià va repel•lir i perseguir els terroristes. En un enfrontament amb els terroristes va produir-se un tiroteig creuat en què van morir cinc policies egipcis. El govern egipci va exigir al govern israelià que demanés disculpes per la mort dels cinc policies egipcis, Israel va lamentar però no va condemnar la mort dels policies egipcis. Aquest fet va provocar un conflicte diplomàtic entre ambdós països, Israel va reduir la seva presència diplomàtica a la mínima expressió fins que l'Ambaixada israeliana a El Caire va ser assaltada per les masses. Però la investigació ha continuat i ara les conclusions difereixen una mica de les primeres conclusions. Tots els terroristes que van entrar a Israel eren ciutadans egipcis, un d'ells era un policia egipci.

En aquell atac van morir 8 israelians i 7 terroristes. Van morir cinc policies egipcis per trets dels soldats israelians. Israel va respondre als atacs terroristes atacant als CRP causant una trentena de palestins morts i un israelià.

El grup que va realitzar l'atac estava integrat per 20 terroristes que van repartir-se en dos grups, en un d'ells hi havia tres suïcides. Van entrar a Israel i van atacar als vehicles israelians i una patrulla militar. Entre els terroristes que van disparar sobre els vehicles israelians hi havia un policia egipci, quan els soldats israelians van perseguir als terroristes i van acabar enfrontant-s'hi matant els cinc policies egipcis.

“De la investigació es desprèn que els Comitès Populars de Resistència van allistar un grup terrorista al Sinaí, van instruir-los, ensinistrar-los, armar-los, els van donar suport logístic”.

El govern egipci ha refusat les conclusions d'aquest informe malgrat que està basat en la identitat dels terroristes ja que només està interessat que Israel es disculpi per la mort dels cinc policies egipcis, de la resta de l'assumpte intenta desentendre's. Però no oblidem que els terroristes van entrar a Israel després de recórrer tota la frontera entre ambdós països i entrar a Israel per matar 8 ciutadans israelians, i alguns d'aquests terroristes eren egipcis.

Conclusions: Turquia i Egipte no van saber, poder o voler impedir que ciutadans seus cometessin actes molt greus contra la integritat territorial i la seguretat del seu aliat Israel permetent que islamistes intentessin trencar un bloqueig en un cas i cometre un atemptat terrorista en l'altre. I van iniciar una escalada de tensió diplomàtica reduint les relacions amb Israel a la mínima expressió, pràcticament estan trencades ja que a El Caire les masses van assaltar l'ambaixada israeliana. A Turquia els ciutadans israelians que arribaven a l'aeroport eren interrogats per esbrinar si entre ells hi havia algú que estigués encara fent el servei militar. Perquè les autoritats turques buscaven soldats?. Recordaré que els terroristes palestins encara tenen en el seu poder des de fa 5 anys al soldat Shalit, i que preparaven plans per segrestar més soldats israelians. Intentaven les autoritats turques ajudar als terroristes?. Turquia i Egipte exigeixen a Israel que es disculpi per la mort de ciutadans d'aquestes nacionalitats, però no assumeixen la responsabilitat dels actes dels seus ciutadans contra l'Estat d'Israel. Disculpes?. Crec que Turquia i Egipte haurien de demanar disculpes per aquestes greus atencions a la sobirania israeliana, les Forces de Defensa d'Israel no van anar a Ankara ni a El Caire a matar innocents ciutadans d'aquests dos països que passejaven pel carrer, van ser ciutadans turcs i egipcis els que van intentar atemptar contra la sobirania israeliana. Hi ha un agreujant en tot aquest assumpte, aquests dos països eren aliats d'Israel i han permès que això passi. Mai abans la frase “guardeu-me dels meus amics, que dels meus enemics ja em guardo jo”, té més vigència que en aquest cas. Amb els enemics un sap com ha d'actuar, però amb aliats com Egipte i Turquia qui necessita enemics?.







Entre el sultán de Estambul y el faraón de Egipto


Conflicto con el sultán

El clima de tensión entre Israel y Turquía está lejos de apaciguarse. Las relaciones se deterioraron a raíz del abordaje de la flotilla proHamàs encabezada por el buque turco Mavi Marmara que intentaba romper el bloqueo israelí de Gaza. 9 islamistas turcos murieron por los disparos de los soldados israelíes.

Las relaciones entre ambos Estados se deteriorarse mucho, pero Erdogan lejos de intentar rebajar la tensión sólo se ha dedicado a anunciar acciones que sólo pueden agravar el conflicto. Desde amenazar los yacimientos de gas que explota Israel a amenazar con escoltar futuras flotillas proHamàs advirtiendo que realizarán acciones hostiles contra los barcos israelíes. Parece que el "sultán" Erdogan, considerado, hasta ahora, islamista moderado se está volviendo cada día más islamista y cada día menos moderado, y tiene ínfulas imperialistas, como si quisiera restaurar el Imperio Otomano.

Puedo entender que el gobierno turco se enfada con Israel por la muerte de nueve de sus ciudadanos pero estos nuevos ciudadanos intentaban cometer romper un bloqueo que impide la llegada por mar de armas por el grupo terrorista Hamás. El gobierno turco tiene derecho a enfadarse si matan a ciudadanos suyos, pero estos ciudadanos estaban intentando cometer un delito contra la seguridad de Israel. Estos 9 islamistas turcos aún estarían vivos si hubieran hecho lo que se espera de quien dice ser pacifista pero atacaron a los soldados israelíes y éstos tuvieron que abatirlos. También Israel tiene derecho a exigir responsabilidades a Turquía por los actos que cometieron los 9 islamistas turcos.

Inciso: Los países pueden protestar si sus ciudadanos son maltratados por otro Estado y protestar si son asesinados, pero si sus ciudadanos intentan cometer un delito lo mínimo que deberían hacer es callar. Si Turquía detectara un avión, barco o una caravana de camellos que se acercara al Kurdistán para entregar a los kurdos presuntamente ayuda humanitaria ya os puedo decir que no serían sólo nueve los muertos, seguramente no dejarían vivo a nadie.

Por tanto, esta piel fina del sultán Erdogan me parecería irresponsable si sólo fueran unas declaraciones para la galería islamista y el nacionalismo turco más rancio, pero si es una declaración de intenciones creo que es inaceptable.

El "sultán" Erdogan presentó una protesta ante las Naciones Unidas, pero ha sido a raíz de las conclusiones finales de la comisión cuando Erdogan ha iniciado un camino muy peligroso, ha abandonado toda la moderación que se le suponía y ahora ya sólo queda el islamista.

La canciller Merkel preocupada por la tensión entre Israel y Turquía ha tenido que tirar de las orejas al "sultán" Erdogan. Erdogan expresó la voluntad turca de convertirse en miembro de la UE pero la canciller le ha transmitido la posición contraria a la adhesión turca a la UE y que se tendrá que conformar con una alianza estratégica.

Turquía hace años que aspira a ser miembro de la UE pero hay varias razones que lo han impedido: Turquía era una democracia tutelada por los militares, con una mayoría de población musulmana y ahora tiene un gobierno islamista, desde hace tiempo el país se ha reislamitzat, y esto provoca reticencias en muchos países europeos. Turquía tiene un conflicto con los kurdos que intenta resolver por vías muy expeditivas, y se niega a asumir sus responsabilidades por el genocidio del pueblo armenio, genocidio que no sólo es negado sino que es un tema que puede llevar a la cárcel al turco que hable del tema.
El conflicto con Egipto

En agosto pasado el sur de Israel fue atacado por un comando terrorista que entró en Israel desde el Sinaí atacando los vehículos que circulaban por una carretera cerca de Eilat, mientras desde Gaza se lanzaron varios proyectiles. Fue una acción conjunta de varios grupos terroristas palestinos. Hasta ahora se creía que el grupo que se había infiltrado a través de la frontera entre Israel y Egipto había salido de Gaza, había recorrido la frontera por la Península del Sinaí hasta que encontró un hueco en la frontera y entonces entraron en Israel . Esto decía la investigación preliminar.El ejército israelí repeler y perseguir a los terroristas. En un enfrentamiento con los terroristas se produjo un tiroteo cruzado en el que murieron cinco policías egipcios. El gobierno egipcio exigió al gobierno israelí que pidiera disculpas por la muerte de cinco policías egipcios, Israel lamentó pero no condenó la muerte de los policías egipcios. Este hecho provocó un conflicto diplomático entre ambos países, Israel redujo su presencia diplomática en la mínima expresión hasta que la Embajada israelí en El Cairo fue asaltada por las masas. Pero la investigación ha continuado y ahora las conclusiones difieren algo de las primeras conclusiones.Todos los terroristas que entraron en Israel eran ciudadanos egipcios, uno de ellos era un policía egipcio.

En ese ataque murieron 8 israelíes y 7 terroristas. Murieron cinco policías egipcios por disparos de los soldados israelíes. Israel respondió a los ataques terroristas atacando a los CRP causando una treintena de palestinos muertos y un israelí.

El grupo que realizó el ataque estaba integrado por 20 terroristas que repartieron en dos grupos, en uno de ellos había tres suicidas.Entraron en Israel y atacaron los vehículos israelíes y una patrulla militar. Entre los terroristas que dispararon sobre los vehículos israelíes había un policía egipcio, cuando los soldados israelíes persiguieron a los terroristas y acabaron enfrentándose se matando los cinco policías egipcios.

"De la investigación se desprende que los Comités Populares de Resistencia alistaron un grupo terrorista en el Sinaí, fueron instruirlos, adiestrarlos, armarlos, les dieron apoyo logístico".

El gobierno egipcio ha rechazado las conclusiones de este informe a pesar de que está basado en la identidad de los terroristas ya que sólo está interesado en que Israel se disculpe por la muerte de cinco policías egipcios, del resto del asunto intenta desentenderse. Pero no olvidemos que los terroristas entraron en Israel después de recorrer toda la frontera entre ambos países y entrar en Israel para matar 8 ciudadanos israelíes, y algunos de estos terroristas eran egipcios.

Conclusiones: Turquía y Egipto no supieron, pudieron o quisieron impedir que ciudadanos sus cometieran actos muy graves contra la integridad territorial y la seguridad de su aliado Israel permitiendo que islamistas intentaran romper un bloqueo en un caso y cometer un atentado terrorista en el otro . Y iniciaron una escalada de tensión diplomática reduciendo las relaciones con Israel a la mínima expresión, prácticamente están rotas ya que en El Cairo las masas asaltaron la embajada israelí. En Turquía los ciudadanos israelíes que llegaban al aeropuerto eran interrogados para averiguar si entre ellos había alguien que estuviera todavía haciendo el servicio militar. Para que las autoridades turcas buscaban soldados?. Recordaré que los terroristas palestinos aún tienen en su poder desde hace 5 años al soldado Shalit, y que preparaban planes para secuestrar más soldados israelíes.Intentaban las autoridades turcas ayudar a los terroristas?. Turquía y Egipto exigen a Israel que se disculpe por la muerte de ciudadanos de estas nacionalidades, pero no asumen la responsabilidad de los actos de sus ciudadanos contra el Estado de Israel. Disculpas?. Creo que Turquía y Egipto deberían pedir disculpas por estas graves atenciones a la soberanía israelí, las Fuerzas de Defensa de Israel no fueron a Ankara ni en El Cairo a matar inocentes ciudadanos de estos dos países que paseaban por la calle, fueron ciudadanos turcos y egipcios los que intentaron atentar contra la soberanía israelí. Hay un agravante en todo este asunto, estos dos países eran aliados de Israel y han permitido que esto suceda. Nunca antes la frase "guardar de mis amigos, que de mis enemigos ya me guardo yo", tiene más vigencia que en este caso. Con los enemigos uno sabe cómo debe actuar, ¿pero con aliados como Egipto y Turquía quien necesita enemigos?.