19 de jul. 2009

El finançament

Ja han aprovat el finançament. Ha costat molt però res podia justificar que el govern espanyol es decidís a tancar un assumpte que en el cas de Catalunya començava a fer-se pesat. Zapatero ha anat donant llargues i esperant Que anessin passant eleccions ja que temia que l'aprovació d'un finançament decent per Catalunya li suposés un alt cost electoral al PSOE. S'ha aprovat amb un any de retard, un any absolutament injustificable. Pel camí hi ha hagut dues contesses electorals (Euskadi i Galícia per una banda, Europarlament per l'altra) i un canvi de ministre d'Economia que des de feia mesos semblava no trobar com sortir de l'entrellat de la crisi econòmica. A Catalunya li correspondran 4000 milions d'euros, això ha aixecat certa polseguera, hi ha aixequecat el PP que ha trobat un altre clau del que agafar-se per fer soroll creient que així taparan els assumptes interns, no tant interns, que afecten al PP i que fa que diversos Dirigents pepers estiguin imputats en delictes de suborn molt greus.
Rajoy
Rajoy que calla quan li pregunten sobre la corrupció en el seu partit, fins i tot anul·la rodes de premsa per no haver de respondre als periodistes sobre el tema, si que parla per dir que aquest sistema és una cosa terrible. Encara sort que no diu que amb el nou finançament "España se rompe". Si que diu que Zapatero ha actuat amb la frivolitat de sempre, estem d'acord fins a cert punt. Trigar un any en tancar un acord sobre el finançament És frívol i irresponsable ja que d'aquests diners en depenen els serveis als ciutadans. Però també han sigut frívols els dirigents del PP amb Rajoy al capdavant dedicant-se a practicar un dels esport favorits en el PP després de la corrupció, la catalanofòbia. Rajoy diu que el nou sistema de finançament es un nyap que discrimina els espanyols d'avui i és insolidari amb els espanyols de demà. Però qui li ensenya aquestes frases tan absurdes a Rajoy?. Recordin quan va dir allò dels espanyols i els éssers humans. Encara sort que ara només considera que el nou finançament perjudica només als espanyols. Després afirma que el model no és ni per a l'estabilitat ni per a la cohesió. Començo a pensar, escoltant les paraules de Rajoy, que aquest model nou de finançament no serà tan dolent per a Catalunya. On Rajoy acaba perdent els papers és quan diu que per més amenaces Que faci la vicepresidenta del govern aquest és un model profundament antisocial. És un model okupa. Rajoy deu referir-se a les paraules de la vicepresidenta econòmica que feia Referència a què si una comunitat autònoma no aprovava el sistema de finançament continuaria fent servir el mateix que fins ara. A no ser que la vicepresidenta amenacés a Rajoy amb donar-li dues hosties - merescudes - Quan sortissin del Congrés dels Diputats. "Ens veiem les cares al carrer, Mariano.". "Tu i quantes vicepresidentes més, Helena?.".
Zapatero
Zapatero ha anat deixant passar el temps fins Que passessin les eleccions autonòmiques de Galícia i Euskadi i les del Parlament Europeu. I tinc la sensació que esperava que el Tribunal Constitucional li solucionés el tema de l'Estatut de Catalunya però ha arribat a un punt que per molt poca vergonya Que tingui un dirigent polític se s'ha d'adonar que no es poden mantenir els temes com el finançament oberts indefinidament. Sobtadament ha volgut tancar el tema arribant a un acord amb tothom, inclosos aquells que hi estan en contra Com succeeix amb les comunitats autònomes governades pel PP. En aquestes declaracions posa en evidència les contradiccions del PP que critica el sistema, malparla i diuen veritables rucades - que més endavant podeu escoltar - però que sense cap vergonya agafen els diners que se'ls ofereixen, molts més que amb l'anterior model aprovat en temps del govern del PP. Evidenciar d'una manera tan encertada les incongruències del principal partit de l'oposició i fer-ho sense estirabots no crec que hagi agradat als pepers. Es pot criticar el sistema, ja que defectes en tindrà, però fins ara no he escoltat dels dirigents pepers cap crítica minimament intel·ligent. I alguns dels arguments són tan absurds que els hauria de fer vergonya.
Esperanza Aguirre
Disculpeu si repeteixo la frase de Groucho Marx que diu que "més val callar i semblar tonto que parlar i confirmar totes les sospites". La frase no és literal però ara no la tinc a ma. Les ganes de ser el centre d'atenció de la senyora Aguirre l'han fet famosa pels disbarats que acostuma a dir i a fer. Diu la senyora Aguirre que no li sembla be, el que segons ella és anomenat "tortura estadística" pel Senyor Beteta, amb la finalitat de causar un perjudici a la Comunitat de Madrid. No fem bromes, senyora Aguirre, la comunitat de Madrid es veu beneficiada per l'Estat del qual la vila de Madrid és capital amb inversions que van molt més enllà del que en principi pertoca. Li vull recordar que trens que havien sigut destinats a les rodalies - segons Sembla hauriem de dir rodalia - de Barcelona van acabar quedant-se fent el servei de rodalies de Madrid. No Li nego que els madrilenys hagin de tenir els mateixos drets que la resta dels espanyols, exacte, els mateixos drets, no més, i com que parlem de diners Caldrà recordar-li que com a conseqüència de la seva capitalitat d'Estat l'Estat està Bolcat amb Madrid. Jo crec que molts barcelonins estarien disposats a compartir amb els madrilenys de la senyora Aguirre la mateixa qualitat del servei de rodalies de Renfe que pateixen a diari, encara que potser els usuaris de Barcelona preferirien tenir unes rodalies com les de Madrid, servei que es gestionat per la companyia estatal RENFE aquí i allà però la qualitat del servei en una contrada i en l'altra són clarament desfavorables per a les rodalies de RENFE a Barcelona.
Esperanza Aguirre
Aquest article he estat temptat d'escriure'l a anglès en deferència a la "bilingüe" presidenta de la Comunitat Autònoma de Madrid, Esperanza Aguirre, però no, amb una persona Que digui rucades n'hi ha prou, i aquesta persona és ella. Dir que la Comunitat de Madrid és bilingüe per demanar que Li donin més diners em sembla Una estupidesa. Madrid, capital d'Espanya, i la seva comunitat autònoma son monolingües. Que enviin professors a fer cursos de d'anglès - com si els volen fer de parsi - no converteix a Madrid en bilingüe. Amb aquest argument Catalunya podria al·legar ser trilingüe ja que també envia gent a fer cursos d'idiomes en altres països. La senyora Aguirre no ha entés que és el bilingüisme i com ella sembla que moltes persones d'aquelles terres que estan oest enllà que no tenen ni idea. Algú li hauria de dir a la senyora Aguirre que faci el favor de callar, que potser les seves xarlotades donen moments de glòria als mitjans de comunicació i als humoristes, però ella hauria de fer menys pallassades i dir menys tonteries, per respecte a la gent i al càrrec que representa. Madrid no és bilingüe, a no ser que el madrileny sigui considerat un idioma diferent del castellà.
Alberto Núñez Feijoo
Mal servei fa el senyor Núñez Feijoo a la seva comunitat autònoma reconeixent que ells presenten ara la seva proposta de negociació i reconeixent que ho fan més tard que els altres. Si la negociació no hagués anat be pels interessos de Galícia el senyor Núñez Feijoo Hauria donat les ordenin des del carrer Gènova de Madrid, oposar-se al sistema però agafar els diners que li toca amb aquest sistema de finançament, sabent que amb l'anterior sistema de finançament no li tocarien tants.
Antoni Castells
No he transcrit els altres Fragments d'àudio perquè estan en castellà però si que ho faig amb les declaracions en català del conseller Castells perquè la traducció escrita servirà per a què entenguin el que diu aquells Que llegeixin el text i escoltin El vídeo que acompanya aquest article. Aclarit aquest punt anem per feina.
Xifres: "Doncs Ens situariem per sobre del 26% del total, sobre aquests 11000 milions que diu l'Estat acabaran sent més, ja veuran que acabaran sent els 12000 milions Que deiem nosaltres. Si afegim competències específiques, en tenim més nosaltres que altres, doncs serà més, de manera que ens acabarem situant que el percentatge de Catalunya de l'increment total estarà entre el 26 i el 30"El cert és que si sumem les xifres que pertoquen a cada comunitat autònoma ja es veu que la xifra d'11000 Milions se supera lleugerament. El problema és que cada diari publica una xifra diferent i cada partit polític diu la seva. Per si no fos prou enrevessat parlar de xifres tan altes sembla que uns i altres prefereixin confondre'ns a nosaltres, suposant que els confosos no siguin ells i si ells no Saben de què parlen difícilment podran explicar-ho a la ciutadania. Com que es parla d'un sistema gradual que augmentarà les quantitats a poc a poc fins arribar a l'any 2012. Considerant que el govern de Zapatero no destaca pel compliment dels acords que signa i que en el 2012 hi ha eleccions que el PP espera guanyar i ja han advertit - Montoro - que si guanyen les eleccions suprimiran Aquest sistema tinc la sensació que de totes aquestes xifres que s'han publicat Catalunya no veurà ni un cèntim.
Solidaritat: "Que vol dir insolidari?. Escolti, nosaltres del 23,1% que tenim per sobre de la mitjana ens en quedem 5,5, però hi ha 18 que van a la solidaritat. Aquesta és la realitat que hem d'explicar. Catalunya continua sent molt solidària però ara podem dir que és una solidaritat justa."En el sistema de finançament anterior Catalunya quedava molt per sota de la mitjana i un cop els Catalans pagavem els nostres impostos Catalunya passava de la Tercera posició a la novena. D'això en diuen ordinalitat, i diuen que això amb aquest nou sistema de finançament no passarà. No us ho creieu pas. Ho han canviat tot perquè res no canvii. Entenc que el Conseller defensi el sistema, si no ho fa ell... però parlar de solidaritat justa en aquest cas no ho considero gens encertat. El grau de solidaritat el decideix qui dóna, no qui rep, no confonguem fer un donatiu voluntari a haver de donar una quantitat de diners fixa sense poder dir res. No confonguin un atracament amb la generositat. Tampoc cal que aquestes comunitats autònomes que se'n beneficien vinguin a donar les gràcies però que a sobre ens diguin insolidaris després d'endur-se fins la cartera és Absolutament inacceptable. Accepto que hi hagi fons per a la solidaritat interterritorial, com ells ho anomenen, però no que m'atraquin i després m'insultin. Recordem al senyor Rodríguez Ibarra que mentre comptava els diners amb què generosament l'Estat regava la seva comunitat autònoma ell anava maleint els catalans. Accepto que hi hagi aquests fons de solidaritat però quants diners destina pagats pels catalans es destinen a aquests fons ha de ser la Generalitat de Catalunya i el seu Parlament qui en decideixi la quantitat, no el govern espanyol ni tampoc els parlament autonòmics que se'n beneficien.
María Dolores de Cospedal
El que fa la senyora de Cospedal és un exercici de barra. El PP va dir que s'oposaria al sistema de finançament aprovat però que no veuen incongruent agafar els diners encara que no els agradi i defensa que és més coherent abstenir-se i agafar els diners que votar en contra, perquè segons ella, al final han d'agafar els diners que els hi donen - pobrets -. No és només incongruent estar en contra, abstenir-se i agafar els diners, és tenir molt poca vergonya. Si, les comunitats autònomes que governa el PP, com les que governen altres partits necessiten els diners per cobrir els serveis, i si el PP actués d'acord amb el seu pensament hauria de donar moltes explicacions als seus ciutadans. Segurament intentarien donar la culpa al govern central i als catalans, el recurs més fàcil del PP quan hi ha eleccions, donar la culpa de tot als catalans, però potser s'han acollonit i tenen por que aquesta vegada l'engany no coli. Que actuin incoherentment dient una cosa, fent una altra de diferent i intentant fent creure una tercera tard o d'hora els hauria de passar factura però sembla que la pocavergonya Dóna rèdits electorals en algunes comunitats autònomes. Des de la dreta mediàtica s'acusa a Zapatero de triler però els pepers el que són és autèntics tafurs de la política.

1 comentari:

Patric ha dit...

- Genera confusió on uns diguin una cosa i altres altra en relació a alguna cosa que és important com el finançament i sobre el qual hauria d'existir una sola idea en relació al que està escrit o l'acord assolit.
- Hi ha diferents opinions sobre el que és bilingüisme diu Viquipèdia:
Segons Bloomfield: el parlant bilingüe és aquell que té un control nadiu de dues o més llengües.
Segons Macnamara: al contrari, considera bilingüe a qualsevol que sigui capaç de desenvolupar alguna competència (parlar, llegir, entendre, escriure) d'una segona llengua.
Segons Mackey: en una postura intermèdia, defineix el bilingüisme com l'ús alternant de dos o més llengües per part del mateix individu.
Segons Noam Chomsky (1965) l'àmbit de referència de la lingüística com una teoria que s'ocupa de "un parlant o oient ideal, en una comunitat lingüística homogènia, que coneix la seva llengua a la perfecció".
En aquest sentit, també coincideix la definició de Bloomfield: "un domini de dues llengües igual que un natiu". (1933, p. 56)
Per Weinreich (1953): "la pràctica d'utilitzar dues llengües de forma alternativa s'anomenarà bilingüisme i les persones implicades bilingües". El nivell de competència del bilingüe s'anomena el grau. ".
Crec que són interessants les diferents opinions sobre el bilingüisme.