31 de maig 2009

Mayor Oreja demana que es reprimeixin als que xiulin l'Himne espanyol




Reconec que no vaig seguir el debat entre el candidat socialista López Aguilar i el candidat peper Mayor Oreja però sembla que va se molt agre. No ens hem de sorprendre ja que Mayor Oreja no és precisament la simpatia en persona i les seves idees més que conservadores són idees podrides. Per una carta a La Vanguardia m'he assabentat que Mayor Oreja demanava que es prenguessin mesures contra la xiulada que va produir-se quan va sonar la "Marxa Reial" - Himne d'Espanya - abans que comencés la final de la Copa del Rei entre l'Athlétic Club de Bilbao i el Futbol Club Barcelona en l'Estadi de Mestalla. L'autor de la carta es pregunta a quina mena de mesures es refereix el senyor Mayor Oreja. Jo també. Va ser durant la dictadura de Primo de Rivera que el 14 de juny de 1925 va produir-se un fet semblant en el Camp de Les Corts. El dictador va reaccionar amb el tancament de l'Estadi de Les Corts durant sis mesos i l'expulsió d'Espanya de Joan Gamper a qui el règim acusava de fomentar el catalanisme. Mayor Oreja diu que s'han de prendre mesures. L'estadi on va produir-se la xiulada va ser el de Mestalla però no crec que el senyor Mayor Oreja vulgui tancar el camp de Mestalla. I sabem que el PP en general i el PP valencià en particular destaquen pel seu anticatalanisme. Imagino - permeteu-me que imagini una mica - que el senyor Mayor Oreja demana que s'actui contra el Barça i el Bilbao. Només vull recordar-li al senyor Mayor Oreja que allà hi havien 60000 persones, en temps de Primo de Rivera si que hauria sigut possible detenir 60000 persones, l'any 2009 hauria sigut un escàndol, un escàndol major que la xiulada contra la "Marxa Reial". I dubto que enviar a l'exili a Joan Laporta i al president del Bilbao fos gaire ben rebut per cap de les dues aficions. "Quan es xiula en un estadi l'himne, a França, per exemple es prenen mesures", va dir Mayor Oreja. Llàstima que el senyor Mayor Oreja només proposi copiar tot allò de negatiu que es fa en altres països, li recomanaria a ell i al seu partit que prenguin nota del que es fa en altres països quan a un dirigent polític l'enxampen ficat en un assumpte térbol o quan es fan declaracions defensant infàmies.


-----


Reconozco que no seguí el debate entre el candidato socialista López Aguilar y el candidato pepero Mayor Oreja pero parece que fue muy agrio. No nos debemos sorprender ya que Mayor Oreja no es precisamente la simpatía en persona y sus ideas más que conservadoras son ideas podridas. Por una carta a La Vanguardia me he enterado que Mayor Oreja pedía que se tomasen medidas contra la pitada que se produjo cuando sonó la "Marcha Real" - Himno de España - antes de que empezase la final de la Copa del Rey entre el Athlétic Club de Bilbao y el Fútbol Club Barcelona en el Estadio de Mestalla. El autor de la carta se pregunta a que tipo de medidas se refiere el señor Mayor Oreja. Yo también. Fue durante la dictadura de Primo de Rivera que el 14 de junio de 1925 se produjo un hecho parecido en el
Campo de Les Corts. El dictador reaccionó con el cierre del Estadio de Les Corts durante seis meses y la expulsión de España de Joan Gamper al que el régimen acusaba de fomentar el catalanismo. Mayor Oreja dice que se deben tomar medidas. El estadio donde se produjo la pitada fue el de Mestalla pero no creo que el señor Mayor Oreja quiera cerrar el campo de Mestalla. Y sabemos que el PP en general y el PP valenciano en particular destacan por su anticatalanismo. Imagino - permitidme que imagine un poco - que el señor Mayor Oreja pide que se actue contra el Barça y el Bilbao. Solo quiero recordar al señor Mayor Oreja que allí habían 60000 personas, en tiempo de Primo de Rivera si que habría sido posible detener a 60000 personas, en el año 2009 habría sido un escándalo, un escándalo mayor que la pitada contra la "Marcha Real". Y dudo que enviar al exilio a Joan Laporta y al presidente del Bilbao fuese muy bien recibido por ningna de las dos aficiones. "Cuando se silba en un estadio el himno, en Francia, por ejemplo se toman medidas", dijo Mayor Oreja. Lástima que el señor Mayor Oreja solo propuse copiar todo aquello de negativo que se hace en otros países, le recomendaría a él y a su partido que tomen nota de lo que se hace en otros países cuando a un dirigente político le pillan metido en un asunto turbio o cuando se hacen declaraciones defendiendo infamias.


-----


Lectures d'interés:


El Barça, Campeón de Europa, fruto del sueño hecho realidad del protestante Joan Gamper ; Finalmente, el 14 de junio de 1925 y con motivo de un acto organizado para recaudar recursos económicos, y en el que se hacía un homenaje al Orfeó Català, los asistentes que llenaban el campo de les Corts, unas catorce mil personas, abuchearon el himno nacional español y ovacionaron el himno nacional inglés, que interpretó una banda de marineros que visitaban el puerto de Barcelona. Este fue el motivo por el cual la dictadura de Primo de Rivera intervino en el Barça. Acusado de fomentar al catalanismo, Gamper fue expulsado de España y el campo se mantuvo clausurado durante seis meses. Fue el final de su vida como persona y dirigente del Barça, ya que tras volver de Suiza después de su forzado exilio, nadie le quiso dar la posibilidad de incorporarse de nuevo a su querido Barça.


Un debate con pocas propuestas y anclado en el pasado: Mayor Oreja: "Cuando se pita en un estadio al himno, en Francia por ejemplo, se toman medidas"


La Vanguardia - Carta dels lectors - Mayor Oreja



1 comentari:

Patric ha dit...

Jo penso que quan en un estadi de futbol es Pite o pifia l'himne nacional d'un país és perquè en aquest país les coses no estan tan bé com es voldria o com es creu.
L'exemple que dónes quan l'any 1925 es va produir un fet semblant i la resposta oficial va ser el tancament de l'estadi per sis mesos i l'expulsió del país d'un dirigent del FC Barcelona al qual van acusar de ser responsable del que passava; crec que avui dia podrien fer el mateix si volguessin, encara que no detenir a 60.000 persones, ni als dirigents de l'equip de futbol. Entenc que Mayor Oreja creu que és possible actuar contra el Barça i el Bilbao, i jo crec també que és possible si proven que a l'estadi es pifió a l'himne nacional.
No m'imagino que si a Xile un grup de persones pifiara l'himne nacional van tancar l'estadi al més podrien tractar d'aturar a les persones que fan desordres i destrosses a l'estadi. Encara que entenc que a l'estadi vostre no van fer destrosses només piteron l'himne nacional espanyol, però vostès són catalans, no espanyols, cosa que podria tenir alguna justificació. Crec que no val la pena tancar l'estadi.
Estic recordant que fa un temps hi va haver persones que ofendre directament al rei i gent de la seva família però ells van dir que no valia la pena ocupar-se d'aquestes persones, crec que eren joves. No se si no valia la pena, però jo crec que malgrat tot el rei significa una cosa a Espanya i com a tal ha de ser respectat. L'himne nacional també significa una cosa oficialment crec jo; aquí és un delicte insultar la bandera o l'himne nacional o l'escut nacional si les persones són soprendidos poden ser detinguts i han de pagar multes. Però el problema és que allà va ser una acció de grups barrejats entre d'altres persones i no crec sigui just que els altres que no van fer res paguin per això.
A més entenc que les accions són polítiques, de persones que lluiten per la seva independència nacional. I no és tan simple estar en contra d'ells i les seves accions de protesta o rebuig cap a una monarquia i el que algunes persones consideren com un altre poble crec jo.

- Crec que l'entrevista i enfrontament polític del socialista López Aguilar i el conservador del PP Mayor Oreja, tots dos candidats al Parlament europeu, està molt interessant.