17 de febr. 2009

Enderroc d'un altre monument franquista

VIDEO: Enderroc monòlit a Primo de Rivera

S'ha iniciat l'enderrocament del monòlit de Primo de Rivera situat a l'avinguda Josep Tarradellas. En compliment de la Llei de memòria històrica l'Ajuntament de Barcelona ha començat a enderrocar aquest monument dedicat al fundador de la Falange, José Antonio Primo de Rivera. Trigaran un mes ja que se salvaran els baixrelleus que seran entregats a l'escultor autor de l'obra Jordi Puiggalí.

Se ha iniciado el derribo del monolito de Primo de Rivera situado en la avenida Josep Tarradellas. En cumplimiento de la Ley de memoria histórica del Ayuntamiento de Barcelona ha comenzado a demoler este monumento dedicado al fundador de la Falange, José Antonio Primo de Rivera. Tardarán un mes ya que se salvarán los bajorelieves que serán entregados al escultor autor de la obra Jordi Puiggalí.

Aquest era un dels grans desconeguts tot i les seves dimensions. A principis dels anys 80 havia estat desposseït de la simbologia feixista i potser molts ciutadans desconeixien el fet que aquesta cosa fos un monument dedicat a un dels fundadors del feixisme espanyol i ideòleg del franquisme. S'està desmantellant amb molta cura per salvar els baixrelleus que seran entregats a l'autor. Personalment crec que aquest monument davant del qual he passat moltes vegades hauria d'haver estat enderrocat fa molts anys. Al dia següent d'haver-lo aixecat hauria estat una bona idea.

Este era uno de los grandes desconocidos pese a sus dimensiones. A principios de los años 80 había estado desposeído de la simbología fascista y quizá muchos ciudadanos desconocían el hecho de que esta cosa fuese un monumento dedicado a uno de los fundadores del fascismo español e ideólogo del franquismo. Se está desmantelando con mucha cuidado por salvar los bajorrelieves que serán entregados al autor. Personalmente creo que este monumento delante del que he pasado muchas veces debería haber estado derribado hace muchos años. En el día siguiente de haberlo levantado habría sido una buena idea.