29 de set. 2008

ANUL·LACIÓ JUDICI PRESIDENT COMPANYS, ARA!

ANUL·LACIÓ JUDICI PRESIDENT COMPANYS, ARA!

A.A.: "Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya Sr. José Montilla"Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya Sr. José Montilla Ens adrecem a la seva persona per demanar en nom dels ciutadans que signen aquest document, que com a càrrec electe pel poble de Catalunya, i com a màxim representant del Govern de la Generalitat, dugui a terme la rehabilitació d’un dels seus antecessors, el President Lluís Companys i Jover. Per a nosaltres és inadmissible que en aquest punt de la nostra història, després de haver-nos dotat de la figura del Memorial Democràtic i de l’aprovació de la coneguda com a Llei de la Memòria, que no soluciona molts dels problemes plantejats per les associacions memorialistes. És inadmissible que el judici al President Companys, que va tenir com a terrible conseqüència el seu afusellament al Castell de Montjuïc, el 15 d’octubre de 1940, no hagi estat anul.lat. Aquest fet ens sembla insòlit i no hi ha cap cas comparable a cap altre país democràtic europeu que hagi patit la xacra del feixisme. Creiem que no és pot demorar més l’anullació del judici al President Companys i li demanem com a portaveu de tots nosaltres que faci arribar a les instàncies pertinents la nostra digne i justa petició, que estem segurs que és compartida per vostè, com a persona, com a polític democràtic i com a President de la més alta Institució del nostre país. És tracta d’una qüestió de justícia, d’un deute moral i de la democràcia envers un servidor públic, que va ocupar el càrrec de més alta responsabilitat del nostre país, tal com vostè ho fa ara al servei de tots els ciutadans de Catalunya. Moltes gràcies, Collectiu Republicà del Baix Llobregat
Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya Sr. José Montilla Nos dirigimos a usted para pedirle en nombre de los ciudadanos que firman este documento, que como cargo electo por el pueblo de Catalunya, i como máximo representante del Govern de la Generalitat, lleve a termino la rehabilitación de uno de sus antecesores, el President Lluís Companys i Jover. Para nosotros es inadmisible que en este punto de nuestra historia, después de habernos dotado de la figura del Memorial Democràtic i de la aprobación de la conocida como Ley de la Memoria, que no soluciona muchos de los problemas planteados por las asociaciones memorialistas. Es inadmisible que el juicio al President Companys, que tuvo como terrible consecuencia su fusilamiento en el Castell de Montjuïc, el 15 de octubre de 1940, no haya sido anulado. Este hecho nos parece insólito y sin precedente alguno en cualquier otro país democrático europeo que haya sufrido la lacra del fascismo. Creemos que no se puede demorar más la anulación del juicio al President Companys y le pedimos que como portavoz de todos nosotros haga llegar a las instancias pertinentes nuestra digna y justa petición, que estamos seguros que es compartida por usted, como persona, como político democrático i como President de la más alta Institución de nuestro país. Se trata de una cuestión de justicia, de un deber moral i de la democracia hacia un servidor público, que ocupó el cargo de más alta responsabilidad de nuestro país, tal como usted lo hace ahora al servicio de todos los ciudadanos de Catalunya. Muchas gracias, Collectiu Republicà del Baix Llobregat
Per firmar clica aquí / Para firmar aquí

Saura y la nieta del ex presidente fusilado solicitarán la nulidad del juicio El Conseller Saura i una neta del President Lluís Companys resident a Mèxic demanaran al govern espanyol la dignificació de la figura del president de la Generalitat afussellat pels feixistes l'any 1940 previ pas a l'anul·lació del judici.
La Generalitat pide al Gobierno que repare la figura de Companys
El País
La Generalitat iniciará en octubre el proceso para pedir al Gobierno la reparación y dignificación de Lluís Companys como paso previo a la petición de nulidad del juicio al que fue sometido y que concluyó con su fusilamiento en 1940. Joan Saura, consejero de Interior, y la nieta de Companys, que reside en México, solicitarán juntos en Madrid al Ministerio de Justicia que emita una declaración que repare la figura del ex presidente de la Generalitat.
La Ley de Memoria Histórica, aún no desarrollada, prevé que Justicia dé ese paso antes de tramitar la nulidad del consejo de guerra. La petición la puede formular tanto una Administración como los familiares de las víctimas y, en este caso, la Generalitat ha dado todo su apoyo jurídico a la nieta de Companys. Saura admitió que el Gobierno catalán está "obsesionado" con conseguir la nulidad. El proceso está abierto a los familiares de todas las víctimas del franquismo.
En la misma línea, el alcalde de Portbou, Antoni Vega, y el secretario de Interior, Joan Boada, presentaron ayer el anteproyecto del centro Walter Benjamin, un espacio de memoria que se instalará en el antiguo Ayuntamiento y que lleva el nombre del filósofo alemán que se suicidó en Portbou tras huir de los nazis.